2013 De laatste winter

Debuutroman ‘De laatste winter’ gaat ook over de Razzia van Putten

De laatste winter
Sinds 15 maart 2013 ligt het debuutroman ‘De laatste winter’ van Femke Roobol, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff, in de winkels. Het gaat over gewone mensen, die proberen te overleven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek speelt zich voor een deel af in Amsterdam, voor een deel in het Gelderse Putten, en deels in een Duits concentratiekamp. De mensen in haar boek krijgen te maken met zorg om het bestaan, verlies en verdriet, maar ook met vriendschap, familie en de liefde.

De laatste overlevende van de Razzia van Putten

Femke Roobol vertelt: “In juni 2012 had ik een ontmoeting met een heel bijzondere man, Jannes Priem. Hij is als 18-jarige opgepakt bij de Razzia van Putten, is in verschillende kampen geweest en eindigde op het einde van de oorlog als gevangene op een schip in de Lübecker Bocht.
Ook na de oorlog had Jannes het zwaar, hij paste niet meer in het dorp waar hij was groot geworden. Het heeft hem doen besluiten om nooit meer iets over zijn oorlogservaringen te vertellen. Pas na 50 jaar kwam hij terug op zijn besluit, tijdens een bezoek aan Ladelund, een dependance van het kamp Neuengamme, waar hij ook gevangen heeft gezeten. Het is een mooi gegeven dat juist de Duitsers uit de streek waar hij zo veel heeft meegemaakt, hem hebben geholpen om zich weer open te stellen voor de buitenwereld. Zijn lijfspreuk is “Vergeven, nooit vergeten“.
Toen ik hem ontmoette was de eerste versie van mijn boek al klaar, maar Jannes, toen 86 jaar oud, gaf mij nog veel details, bijvoorbeeld over het leven in het concentratiekamp Neuengamme, die mij hebben geholpen om een aantal hoofdstukken in het boek nog beter te verwoorden, waar ik hem erg dankbaar voor ben.

Voor de oplettende lezers: mijn hoofdpersoon Anna ontmoet tijdens de Razzia heel kort een jongeman, die patroonhulzen verstopt in het hooi. Die jongeman is Jannes Priem, hij heeft echt patroonhulzen voor de Duitsers verstopt tijdens de Razzia.”

[pdf-embedder url=”http://www.jannespriem.com/wp-content/uploads/ECI-magazine-6-De-laatste-winter.pdf” title=”ECI magazine 6 – De laatste winter”]ECI magazine 6 – De laatste winter