2004 Herdenking in Putten

Op zaterdag 2 oktober 2004 werd in Putten de razzia van zestig jaar geleden herdacht.

Ik ging deze dag al vroeg met Jannes Priem op weg naar Putten. Hij bracht me naar al die gedenkwaardige plekken welke nu zo verbonden zijn met de gebeurtenissen van oktober 1944. De Oldenallerse brug en de Hervormde Kerk in het dorp. We liepen samen de route door de Dorpstraat, naar het monument met de 600 vakjes en het beeld van de weduwe van Putten. Uitgebreid en kritisch bekeken we de gedachtenisruimte van de stichting Oktober ’44.

Langzaam stroomden andere mensen Putten binnen die ook speciaal voor de herdenking waren gekomen. Jannes begroette deze dag vele oude vrienden uit binnen- en buitenland, waaronder veel gasten uit Duitsland. Ik maakte kennis met het burgemeester echtpaar Van Putten, die al jaren zeer betrokken waren met Jannes en zijn vrouw Thea, en de voormalig predikant van de Hervormde kerk met zijn vrouw, de heer en mevrouw van Capelle die bijzonder hartelijk waren.

‘s Avonds vond de indrukwekkende herdenkingsplechtigheid plaats. Een dienst in dezelfde kerk waar 60 jaar daarvoor eerst de vrouwen met kinderen en later de mannen zaten die bij de razzia waren opgepakt. Dan de lange tocht naar het monument. De vele kransleggingen en de muziek op deze plek. Na afloop waren vele genodigden in het dorpshuis aanwezig voor toespraken en verschillende boekpresentaties.

De grootste indruk op mij maakte Jannes zelf, hoe het mogelijk kan zijn dat een mens die in zijn leven dit allemaal heeft meegemaakt op zo’n dag als deze 2e oktober 2004 aanwezig kan zijn.

Herdenkingsdienst in de kerk

Herdenking bij het monument

 

 

Radio Interview voor TV Gelderland