In 2010 bezocht Jannes Priem voor de eerste keer na zijn terugkeer uit Duitsland Kamp Amersfoort. Daar ontmoette hij Annemiek Littlejohn, die zich met hart en ziel inzet voor de nabestaanden van voormalig krijgsgevangenen van Kamp Amersfoort. Via Annemiek ontstond er contact met Remco Reiding, die zich al vele jaren inzet voor het Russisch Ereveld bij Kamp Amersfoort. Zijn bijzonder verhaal en zoektocht werd opgetekend in zijn boek ‘Kind van het ereveld’ en in een aantal documentaires.
www.russisch-ereveld.nl en www.kindvanhetereveld.nl
Remco Reiding in Pauw & Witteman (11-04-2012)
Bekijk de uitzending: Pauw en Witteman
Kind van het Ereveld
In het onlangs verschenen boek Kind van het Ereveld doet journalist (o.a. Financieel Dagblad en BNR) en onderzoeker Remco Reiding op indrukwekkende wijze verslag van de zoektocht die zijn leven grotendeels bepaalde. Al veertien jaar lang doet Reiding onderzoek naar de nabestaanden van de 865 Sovjet soldaten, die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Inmiddels heeft hij van 175 Russische soldaten de nabestaanden weten te achterhalen. De zoektocht duurt immer voort.
In 1998 bezocht Reiding als verslaggever van de Amersfoortse Courant het kerkhof voor het eerst. Het trof hem dat er nog nog nooit een familielid naar de begraafplaats was gekomen, om de simpele reden dat ze niet wisten waar hun echtgenoot of vader begraven lag. Vanaf dat moment deed hij twee jaar lang onderzoek in tienduizenden documenten, van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie tot aan het archief van de Russische geheime dienst. Sindsdien is het zoeken naar de nabestaanden zijn levensvervulling geworden.
in Pauw & Witteman doet Remco Reiding verslag van zijn indrukwekkende zoektocht en daaruit voortgekomen boek. Remco Reiding werkt sinds 2004 als correspondent in Moskou voor De Tijd, Financieel Dagblad, BNR Nieuwsradio en de Journalist. Hij is ook onderzoeker at Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Reiding werd twee keer genomineerd voor het Gouden Pennetje, de prijs voor jong journalistiek schrijftalent.
Remco Reiding in Schepper & Co (04-05-2012)
Bekijk de uitzending: Schepper & Co
Stichting Russisch Ereveld
Op 4 mei herdenken we alle doden die in Nederland of op andere plaatsen in de wereld gevallen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het meer dan zestig jaar geleden is dat deze oorlog werd beëindigd, zijn nog steeds niet alle verhalen uit die periode verteld.
Zoals de verhalen van de 865 Russische soldaten die op de begraafplaats het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen. Zelfs de Russische nabestaanden van deze doden kennen de verhalen niet; sterker nog: veel van hen weten niet eens dat hun vaders in Nederland begraven liggen.
Remco Reiding was als 22-jarige student journalistiek net terug van zijn eerste reis naar Rusland, toen hij hoorde van het bestaan van dit Russische Ereveld. Lopend langs de lange rijen oorlogsgraven vroeg hij zich af wie de soldaten waren die daar lagen, hoe ze hier in Nederland waren beland en wie hun verwanten waren. Het wordt de missie van Remco om dit Ereveld uit de vergetelheid te halen en de soldaten een gezicht te geven. Er volgt een jarenlange zoektocht langs stoffige archieven en naar de uiteinden van de voormalige Sovjet Unie. Want daar wonen de achterblijvers: de echtgenotes, broers en zussen en de kinderen van de soldaten die opgroeiden zonder vader.
Het resultaat is indrukwekkend: 55 jaar na het einde van de oorlog vond Remco in de hele voormalige Sovjet Unie 183 families en staan er op 4 mei op de begraafplaats in Leusden familieleden van de soldaten met bloemen in hun hand aan het graf van hun vader.
Inmiddels is Remco getrouwd met een Russische vrouw en woont hij in Moskou. Maar zijn zoektocht gaat door. Verslaggever Yvonne Pelgrum reisde mee met Remco in de voormalige Sovjet Unie. Ze ontmoeten een vrouw die in 2010 voor het eerst hoorde waar haar vader lag begraven. Wat betekende dat voor haar? Zij ontmoette ook een vrouw die onlangs van Remco hoorde dat haar vader in Nederland begraven ligt: zij zal diens graf in mei voor het eerst bezoeken.
Presentatie: Jacobine Geel.